Kolima do Boroveca

by admin

Borovec se nalazi na severnim padinama planine Rila podno najvišeg vrha Musale, okružen gustim borovim šumama, na nadmorskoj visini od 1350 metara. Borovec je blizu bugarske prestonice, jer je od Sofije udaljen 72 km, a od Plovdiva, drugog po veličini grada u Bugarskoj, 126 km pa se do Boroveca lako dolazi iz bilo kog dela Bugarske. Od Beograda je ovaj ski centar udaljen 473 km pa je najteži deo puta do njega, zapravo, dolazak do Sofije. A odatle je put do Boroveca lak i pravo je uživanje jer do ovog zimskog centra vodi odličan put.

Kazne za saobraćajne prekršaje u Bugarskoj su prilično velike. Posebno za one koji voze pod dejstvom alkohola. Dozvoljena količina alkohola u krvi je 0,5 promila, a za one koji imaju više od toga sledi velika novčana kazna. Ograničenja brzine su slična onima u Grčkoj – u naselju 50 km/h, van naselja 90 km/ h, a na autoputu 130 km/h.

Prekoračenje povlaći kaznu od 10 do 250 leva, a u težim slučajevima oduzimanje vozačke dozvole. Vožnja sa upaljenim svetlima je obavezna od 2. novembra do 1. marta. U ostatku godine nije obavezna, ali se ipak preporučuje. Kazne do 50 leva se plaćaju na licu mesta, a preko tog iznosa se, uz platni nalog, izmiruju u bankama. Bitno je istaći i da u automobilu morate imati komplet prve pomoći. trougao, fluorescentni prsluk i protiv požarni aparat.
Snadbevenost gorivom je veoma dobra. Bezinske stanice se teško mogu izbrojati, a na skoro svim bar u Bugarskoj, ima svih vrsta goriva, ukljucivajuci i tečni naftni gas TNG i metan.

Od Sofije se do Boroveca može stići autobusom ili kolima, po sopstvenom izboru. Ako odaberete autobus, treba znati da autobuske linije kreću iz Sofije na svakih pola sata i idu do Samokova, gradića koji je najbliži Borovecu, jer je od njega udaljen samo 12 km. Do Samokova autobus putuje oko sat vremena a sa autobuske stanice u Samokovu na svakih 15-ak minuta kreće kombi-prevoz koji turiste vozi do Boroveca. Kombi staje ispred “Hotela Samokov”, a odatle započinje vaša avantura, koju možete podeliti u dva dela, baš kao što je i sam Borovec podeljen – na donji deo gde su hoteli “Lion” i “Zodiak” i gornji deo sa desne strane na samoj ski stazi gde su hoteli “Samokov”, “Rila”, “Olimp”…

Ovde pogledajte emisiju SAT “Patrola do Boroveca” >>>